• New

Barokstijl en Kunst in Koerland (Kurzeme) Letland Zilver Proof 5 Euro 2014

€ 79,95
Allerlaatste exemplaren (OP=OP!)

Specificaties

Land
Letland
Jaar
2014
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Zilver
Fijnheid
0,925
Kwaliteit
Proof
Oplage
10.000
Gewicht (g)
20,35
Diameter (mm)
35,00

Omschrijving

Deze 5 euro munt in zilver Proof-kwaliteit is gedeeltelijk verguld om de afbeeldingen mooi uit te laten komen.
Op de voorkant van de munt zien we barokke krullen, een detail van het altaar in de kerk van Lestene. Links langs de rand de tekst "LATVIJA 2014" met haverwege de waarde aanduiding van "5 EURO".
Op de keerzijde zien we een engel van het altaar van dezelfde kerk in Lestene. Verder zien we de tekst "KURZEMES BAROKS" EN "NIKOLAUSS SEFRENSS"

Het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw was een tijd van bloeiende architectuur en decoratieve kunst in Koerland (Kurzemes in het Lets). Koerland ligt in het westen van Letland. Landgoedeigenaren wedijverden onder elkaar om de grootste en meest uitbundige kerk op hun landgoed. Aan deze wensen werd voldaan door de houtwerkplaats van Ventspils (toen Windau), die was opgericht om deel uit te maken van de grote scheepsbouwplannen van hertog Jacob. Houtsnijder Nicolaus Söffrens Sr. maakte onder andere de preekstoel van de St. Catharinakerk in Kuldiga, en zijn zoon Nicolaus Söffrens Jr. werd de belangrijkste meester in de Koerse barok. Zijn werk vormde het grootste deel van het interieur van de kerk in Lestene.
De kerk was behoorlijk beschadigd in de oorlog. Nadat de Lutherse Evangelische congregatie de kerk niet meer gebruikte, zijn de mooie barokke decoraties van het interieur grotendeels naar het Tukums Museum overgebracht. Inmiddels wordt er gewerkt aan het herstel van de kerk en worden de houtsnijwerken weer geleidelijk in het interieur terug gebracht.