• New

Big 5 Serie II - Luipaard Zuid-Afrika Zilver B.U. 5 Rand 2023

€ 89,95

Specificaties

Land
Zuid-Afrika
Jaar
2023
Valuta
Rand
Nominale waarde
5,00
Metaal
Zilver
Fijnheid
0,999
Kwaliteit
B.U.
Oplage
20.000
Gewicht (g)
31,08
Diameter (mm)
38,73

Omschrijving

Deze Zuid Afrikaanse zilveren munt van 5 Rand toont de luipaard, één van de ‘Big Five’ van Afrika. Deze 1 troy ounce munt in BU kwaliteit is door de South African Mint geslagen in 99,9% puur zilver. De munt is verpakt in een prachtige geïllustreerde informatiekaart.

Aan de voorzijde zien we een close-up van het gezicht van de luipaard. Langs de onderrand staan de woorden "SOUTH AFRICA" en "BIG FIVE 2023" om het wapenschild heen. De keerzijde toont twee helften van het gezicht van een luipaard met in het midden in een kleine cirkel de teksten “FIVE RAND”, “Ag 999” en “1 OZ”. Als er twee munten naast elkaar gelegd worden, vormen de middelste helften weer een volledige luipaardenkop.

De dieren die tot de Big Five behoren zijn de buffel, de leeuw, de luipaard, de neushoorn en de olifant. De term 'Big Five' is in de 19e eeuw ontstaan in de jachtwereld. De dieren die tot deze groep behoren stonden bekend als de meest gevaarlijke dieren om op te jagen. In deze periode was het populair om op Afrikaanse wild te schieten. Trofeejagers beschouwden het als een prestatie om ze mee naar huis te nemen. Tegenwoordig heeft de uitdrukking echter een mildere vorm aangenomen en verwijst het naar het zien van de Big Five tijdens wildsafari's op het Afrikaanse continent waar men er alleen foto’s van schiet.