• New

Muntset San Marino UNC 3,88 Euro 2011

€ 89,95

Specificaties

Land
San Marino
Jaar
2011
Valuta
Euro
Nominale waarde
3,88
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
UNC
Gewicht (g)
52,92
Diameter (mm)
n.v.t.

Omschrijving

Deze Euro Muntset van San Marino is een unieke set: San Marino is immers geen lid van de Europese Unie. Dit kleine staatje heeft het recht gekregen de Euro als munteenheid te voeren én eigen Euromunten te slaan. Dat komt doordat de San Marinese lire vóór de invoering van de Euro aan de Italiaanse lire was gekoppeld.
De oplage waarin San Marino de eigen Euromunten heeft uitgebracht is zeer beperkt. Iedereen die oplet en het geluk heeft een San Marino Euromunt in het betalingsverkeer tegen te komen, behoudt hem als verzamelobject. Dit is dus een bijzondere set Euromunten van San Marino, een complete set van álle acht denominaties van één jaar! Tevens is deze set aangevuld met een speciaal voor de Euro Muntset ontworpen herdenkingsuitgifte die deze munten verbindt. Wellicht herkent u het Wapen van San Marino, het Palazzo Pubblico en de drie torens?

Aan de buitenrand van de acht munten ziet u de twaalf sterren van de Europese Unie. De afbeelding binnen deze cirkel is voor elke munt verschillend. Op de 50 Eurocent munt zijn de beroemde “Drie torens van San Marino” afgebeeld die staan op de toppen van de hoogste berg Monte Titano. Ze zijn het nationale symbool van de onafhankelijke ministaat. Op de munten van 1 en 5 cent vindt u twee van de drie torens terug. De drie torens vormen tevens het hart van het Wapen van San Marino, dat de munt van 1 Euro siert. De kroon boven het schild symboliseert de soevereiniteit van het land.
De Republiek San Marino is een enclave van ruim 60 km² in het ruige Italiaanse landschap van de Apennijnen bij Rimini. Het staat bekend als de oudste nog bestaande staat en is de voortzetting van de kloostergemeenschap die de heilige Marinus van Rimini in 301 vormde op de Monte Titano. De legendarische stichter van de republiek is geportretteerd op 20 Eurocent munt.
Het Vrijheidsbeeld van San Marino, getoond op de munt van 2 cent, staat op het plein voor het Palazzo Pubblico in de hoofdstad San Marino. Het 19e eeuwse gebouw – te zien op de munt van 2 Euro – is het stadhuis en tevens de vergaderplaats van het parlement. De neoklassieke Basiliek van San Marino is de belangrijkste kerk van de hoofdstad en afgebeeld op de munt van 10 cent.