• New

Valse Melancolique Letland Zilver Proof 5 Euro 2015

€ 59,95

Specificaties

Land
Letland
Jaar
2015
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Zilver
Fijnheid
0,925
Kwaliteit
Proof
Oplage
5.000
Gewicht (g)
20,35
Diameter (mm)
35,00

Omschrijving

Deze zilveren munt van 5 euro in proof kwaliteit is gewijd aan de "Valse Mélancolique" van Emils Darzinš (1875-1910), die de ziel van de Letse klassieke muziek verpersoonlijkt. Op de voorzijde zien we in zwierige letters de naam “Emils Darzins” en zijn geboorte en sterfjaar. Op de keerzijde zien we de de naam van het stuk “Valse Mélancolique” in hetzelfde zwierige lettertype. Ook de aanduiding “5 euro” en het uitgiftejaar “2015” staan op deze kant vermeld.

Emils Darzinš componeerde 17 koorliederen, 19 sololiederen (één werd vernietigd, een ander ging verloren), vier composities voor symfonieorkest (drie vernietigd), twee fragmenten voor een onvoltooide opera, en schreef kritieken en beschrijvingen.

Naast eenvoudige, niet-pretentieuze composities bevat het oeuvre van Darzinš opussen van grote symbolische kracht. Maar "Valse Mélancolique", waaraan de door de Latvijas Banka uitgegeven verzamelmunt is gewijd, steekt boven alles uit. Na valse beschuldigingen van plagiaat vernietigde Darzinš al zijn symfonische partituren, waarbij alleen "Valse Mélancolique" op wonderbaarlijke wijze aan dit lot ontsnapte. Op een keer had Darzinš een visioen van een witte, droomachtige verschijning van Onze Lieve Vrouw, wat de impuls werd voor de creatie van "Valse Mélancolique".
Op een keer had Darzinš een visioen van een witte, droomachtige verschijning van Onze Lieve Vrouw, wat de impuls werd voor de creatie van "Valse Mélancolique". De zachte, rollende melodie wordt nog melancholieker in de solopartij voor de klarinet. Zelfs in onze tijd, waarin overdreven vrolijkheid en optimisme vereist lijken te zijn in de menselijke interactie, laat "Valse Mélancolique" ons tenminste toe om even stil, zo niet droevig, te zijn.