• New

85 Jaar Robbedoes en Kwabbernoot Kleur België B.U. 5 Euro 2023

€ 17,50

Specificaties

Land
België
Jaar
2023
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
B.U.
Oplage
7.500
Gewicht (g)
12,00
Diameter (mm)
30,00

Omschrijving

Hoera, het onafscheidelijke duo Robbedoes en Kwabbernoot bestaat 85 jaar!
In nauwe samenwerking met de uitgeverij creëerde de Koninklijke Munt van België een energieke herdenkingsmunt van 5 euro. Echt een feest voor het jubilerende reporterduo! De uitgave van Robbedoes en Kwabbernoot is een collector's item voor numismaten en stripliefhebbers. De Belgische 5-euromunt '85 jaar Robbedoes en Kwabbernoot', met de portretten van de jubilerende reporters, vergezeld van hun eekhoorn Spip, is verkrijgbaar in twee versies: in reliëf en in kleur. Beide zijn geslagen in BU-kwaliteit en hebben een beperkte oplage van 7.500 exemplaren.

Robbedoes (tijdschrift) is een wekelijks Belgisch stripblad, het verscheen voor het eerst op 21 april 1938 als Le Journal de Spirou, was een acht pagina's tellend wekelijks stripblad. De strip werd gemaakt door de Franse tekenaar Robert Velter (Rob-Vel) en later overgedragen aan respectievelijk Jijé (hij voegde Kwabbernoot toe) en André Franquin (hij voegde de Marsipulami en talrijke andere personages toe).

Robbedoes is journalist, hij werkte ooit als piccolo zoals te zien is aan het rode pak met gouden knopen dat hij draagt. Hij is serieus en gaat slim en inventief te werk. Heel anders dan zijn trouwe metgezel Piet Kwabbernoot, ook een reporter, die voorzichtiger maar wel onhandig en soms ook een tikkeltje opvliegend is. Samen met hun eekhoorn Spip binden ze de strijd aan met misdadigers.