• New

50 jaar Studentenrevolte van mei 1968 België Proof 2 Euro 2018

€ 29,95

Specificaties

Land
België
Jaar
2018
Valuta
Euro
Nominale waarde
2,00
Metaal
Koper/Nikkel
Fijnheid
n.v.t.
Kwaliteit
Proof
Oplage
7.500
Gewicht (g)
8,52
Diameter (mm)
25,75

Omschrijving

De eerste speciale 2 euromunt voor België 2018 is gewijd aan 50 jaar studentenrevolte in mei 1968. Op de voorkant van de munt staan twee studenten. Een student zwaait met een vlag en de andere met een manifest. Op de achtergrond staat een Griekse Aula afgebeeld. Links staat het muntjaar '2018' en daaronder de afkorting voor België: 'BE'.

Het is de eerste officiële 2 euromunt van België die in Utrecht wordt geslagen. Sinds begin 2018 worden alle Belgische euromunten geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in opdracht van de Koninklijke Munt van België. Dit is te zien aan het muntteken van de Staf van Mercurius, dat vanaf nu naast het muntmeesterteken (wapen van de gemeente Herzele) staat van mevrouw Van Herzele, muntmeester van de KMB.

In heel Europa waren in 1968 Studenten revoltes waaronder in Parijs en Berlijn maar ook België in Leuven. De proteststakingen waren met name gericht tegen de "oude maatschappij" en de traditionele moraliteit, waarbij vooral het onderwijssysteem en het gebrek aan werkgelegenheid bekritiseerd werden. In België staakten de studenten in Leuven tegen de Franstalige invloed in de universiteit, met de uiteindelijke splitsing van de tweetalige universiteit in de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven en de Franstalige Université catholique de Louvain tot gevolg. Ook de afsplitsing van de Vrije Universiteit Brussel van de voorheen tweetalige Université libre de Bruxelles is gerelateerd aan mei '68.