• New

Golden Lady Luxemburg Goud Proof 10 Euro 2013

€ 269,95

Specificaties

Land
Luxemburg
Jaar
2013
Valuta
Euro
Nominale waarde
10,00
Metaal
Goud
Fijnheid
0,999
Kwaliteit
Proof
Oplage
3.000
Gewicht (g)
3,11
Diameter (mm)
16,00

Omschrijving

Nog elk jaar wordt in Luxemburg stil gestaan bij de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Twee oorlogen waarin Luxemburg zich aanvankelijk neutraal had verklaard. Echter in beide oorlogen werd Luxemburg door Duitsland bezet. Aan deze tijd is een indrukwekkend monument gewijd, dat voor een deel is afgebeeld op deze schaarse gouden 10 euro Herdenkingsmunt.

Het monument staat bekend als de Gëlle Fra. Oftewel, de Gouden Dame. Een naam die tevens toepasselijk is voor de officiële herdenkingsmunt waarop zij is afgebeeld. De munt is namelijk geslagen in massief 24-Karaats goud en in de hoogst mogelijke kwaliteit. De echte naam van het Luxemburgse Oorlogsmonument is het ‘Monument de Souvenir’. Dit symbool voor de vrijheid is na de Eerste Wereldoorlog gebouwd, ter ere van de duizenden Luxemburgers die zich tijdens die oorlog hadden aangemeld voor het Franse leger. Het bestaat uit een enorme obelisk van meer dan 20 meter hoog. Bovenaan is het vergulde vrouwelijke figuur geplaatst waarnaar het monument is vernoemd.
In 1940 werd het standbeeld vernietigd door de Duitsers die Luxemburg weer hadden bezet. Gelukkig wist men enkele delen van het monument - waaronder de Gouden Dame - te redden en te verbergen. Na de Tweede Wereldoorlog was het monument dan ook deels gerestaureerd. De Gëlle Fra zelf ontbrak echter voor een lange tijd. Men had dit deel begraven onder het voetbalstadion en het werd pas in 1980 teruggevonden.
Tegenwoordig is het Oorlogsmonument volledig gerestaureerd en zijn er zelfs nieuwe onderdelen aan toegevoegd, zoals de namen van zij die stierven in de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is de Gouden Dame uitgegroeid tot een indrukwekkend symbool van veerkracht en verzet.