• New

De Vier Jaargetijden Letland Zilver Proof 5 Euro 2014

€ 59,95
Allerlaatste exemplaren (OP=OP!)

Specificaties

Land
Letland
Jaar
2014
Valuta
Euro
Nominale waarde
5,00
Metaal
Zilver
Fijnheid
0,925
Kwaliteit
Proof
Oplage
10.000
Gewicht (g)
20,35
Diameter (mm)
35,00

Omschrijving

Op de officiële zilveren 5 Euro zijn de vier seizoenen op zeer gedetailleerde wijze afgebeeld. Door de hoog-spiegelende achtergrond, die kenmerkend is voor munten die zijn geslagen in Proof- kwaliteit, vallen de vele verfijnde details extra goed op.

Het binnenste gedeelte van de voorzijdetoont de zon omringd door de afbeeldingen van vier landarbeiders. Elke landarbeider is afgebeeld in een activiteit die typisch is voor één van de vier seizoenen. De winter is een houthakker met de tekst “SVECU MÉNESIS”, wat staat voor maand van de kaarsen. De lente is een zaaier met de tekst “LAPU MÉNESIS”. Dit staat voor de maand van de bladeren. De zomer is iemand die oogst met de tekst “RUDZU MÉNESIS”: maand van de oogst. De herfst is een dorser met de tekst “SALU MÉNESIS”. Dit staat voor maand van de vorst. De inscriptie “5 EURO” staat rechts van het midden.

Het binnenste gedeelte van de keerzijde toont een aardappel met daarin gestoken strohalmen, een traditionele interieurdecoratie van de oude Letten. Daaromheen staan afbeeldingen die de Letse seizoensgebonden tradities voorstellen en Letse feestdagen worden genoemd.
Grootvadertje Vorst, een meisje dat schommelt in de lente, het figuur met de hoofdtooi voor het Midzomerfeest en tot slot mummers die verkleed langs boerderijen zwierven en muziek, dans en zang brachten. Dat laatste gebeurde zowel rond Martinmas (in november en december) als rond Shrovetide (de tijd van carnaval).
De namen van oude seizoensfeesten staan langs de buitenste ring van de achterzijde: ZIEMASSVÉTKI, METENI, LIEDIENAS, USINI, JANI, MARAS, MIKELI en MARTINI. Rechts van het midden staat de schuine inscriptie LATVIJA, en rechts staat het jaartal 2014.